Vilda djur i området

Grävling

Att det finns grävlingar i Lundsholm vet vi. Men hur gör man går upp på tomten?

  • Grävlingen vill att det är ordning och reda, den ogillar när saker flyttas. Det kan vara ett tips om den går upp på din tomt.
  • Den ogillar även starka, främmande dofter. Applicera tygbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver.

Naturvårdsverket ger fler tips på sin webbsida

Trana

I Sverige häckar den mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen, dock mer sällan utefter sydkusten och kring Göteborgstrakten. Den anländer i mars–april och flyttar i september…oktober. Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans. Flertalet av paren drar sedan vidare norrut till sina häckningsområden.

Fåglar som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien (Extremadura), medan de som häckar längre norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien.[8] Extremadura är numera Europas viktigaste övervintringsplats för tranor, och i regionen finns från slutet av oktober till och med februari varje år cirka 75 000 individer. De lever där bland annat på ekollon och restsäd som blivit kvar på fälten efter årets skörd. Migrationerna mellan vinter- och sommarkvarter tar cirka tre veckor.[9][10]


Skicka gärna uppdatering om vilka djur du har sett här i Lundsholm

Har du information om djur i området som du vill dela med dig av? Här kan du fylla i formuläret och skicka till styrelsen.